Skip to content
blue_unique_constructions_orange_circle

private residence in Kea

private project 2

AREA

Paliomylos

TOTAL AREA

 4 acres

HOUSE

230m²

LANDSCAPED SPACES

2500m²

In the old mill, in Kea, we built a unique house 230m², inspired by the traditional island architecture, using materials and techniques of the island and combining them with excellent bioclimatic and comfortable design. This house is developed on multiple levels, fully following the structure of the ground, and being an integral part of it.

The interior design is in the standards of traditional design, until the beginnings of the 19th century in the Cyclades, remaining uncoated on the load-bearing stone walls. Complementary materials are pressed cement mortars and wood. The furniture of the spaces has been done again in the same reasoning, with collections of unique pieces from all over Greece. The exterior configurations of the house, covering an area of ​​2,500m², have been designed to provide comfort with all the winds that may blow in the area, creating a pleasant environment for the whole day.

blue_unique_constructions_erga_project2_image3

Interior view, with absolute respect for traditional architecture.

blue_unique_constructions_erga_project2_image1

The multiple levels of the house, ensure the perfect harmonization with the landscape of the sloping ground.

blue_unique_constructions_erga_project2_image6

Interior design study, with absolute respect for the traditional island culture.

blue_unique_constructions_erga_project2_image4

The submerged parts of the house ensure a quiet place during the days and hours with strong winds.

blue_unique_constructions_erga_project2_image2

The stone as the main construction material, but also the use of many levels create a very natural result when one observes the house from afar.

blue_unique_constructions_erga_project2_image9

The interior walls are also made of stone, using only local materials for construction.

blue_unique_constructions_erga_project2_image5

The dining area, overnight, with small openings in the stone walls.

blue_unique_constructions_erga_project2_image7

The fireplace, but also a rest area in a completely traditional style.

blue_unique_constructions_erga_project2_image10

The interior decoration is based on respect for the Cycladic tradition, but also traditional materials.

blue_unique_constructions_erga_project2_image8

The terraces of different orientation, ensure calm from the summer meltemia.

blue_unique_constructions_erga_project2_image12

The configuration of the inner courtyards creates an abyss, but also the feeling of a small Cycladic village neighborhood.

blue_unique_constructions_erga_project2_image11

The multiple levels of the house, oriented based on the view, the slope and the winds of the area, form a perfect aesthetic and utilitarian result.

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin